Кучетата и осилите - виж 5 важни съвета за справяне

Почти 14 години имах за приятел късокосмест бигъл и въпреки, че често срещах темата за осилите никога не съм имал сериозни проблеми. Нещата рязко се промениха с новото ми къдраво и дългокосместо куче, порода Лагото романьоло. Само в рамките на един месец се наложи да го упоят два пъти, за да извадят осил, спукал тъпанчето му, един навлязъл дълбоко в лапата и безброй забити осили по цялата шия и муцуна.

Какво е осилът? Осил се нарича класа на растение от семейство Житни. Характерната за него е заострената форма и посоката на власинките (подобно на риболовни кукички), които стават причина той лесно да се забива в козината на кучето. При движенията на кучето осилът навлиза напред, а заострените власинки не му позволяват да се движи назад, така постепенно той се забива все по-навътре първо в козината, а оттам и в кожата на кучето.

След консултации с три ветеринарни лекари и моя опит с осилите бих ви посъветвал:

1. Поддържайте козината на кучето къса през лятото. От месец май по Черноморието вече има осили.

2. Избягвайте да пускате кучето в неподдържани тревни площи, доколкото това е възможно.

3. Ако разхождате кучето в паркове, проверявайте лапите, ушите и доколкото е възможно цялото тяло за осили и премахвайте и най-малките парченца. Това става особено лесно докато къпете кучето, тъй като масажирайки с шампоана може да усетите и забитите по-навътре осили.

4. Ако кучето си чеше ушите или ги тръска силно и продължително (така, както си тръска главата, когато излиза от вода) е възможно осил да е попаднал в ухото. Съмнителен знак за осили е и ако кучето киха силно и продължително. Ако кучето започне да куца без видима причина, осилът може да е попаднал в крака. Посетете ветеринарен лекар, за да провери тези трудни за достигане места.  

5. Бързата реакция е много важна! Колкото повече се бавите, толкова повече кучето с движенията си забива осила по-навътре в кожата. Така осилът става по-незабележим и с времето започва да възпалява раната.

Разбира се разходките са много важни и осилите не бива да са причина да лишавате четирикраките си приятели от игри сред природата. Просто следвайте съветите на собственици на домашни любимци, които вече са минали по трудния път с тази подценявана лятна „напаст.“

Нека не забравяме и външните паразити. Макар и поради затопляне на времето, кърлежите да не са толкова често срещан проблем, то комарите, пясъчните мухи и бълхите са особено активни през лятото. Противопаразитните нашийници Beaphar Canishield предпазват до 5 месеца от външни паразити, при това на разумна цена / https://drantonov.bg/shop/kucheta/preparati-protiv-karlezhi-i-balhi/protivoparazitni-kaishki/beaphar-cani-shield/.

Автор: Тодор Христов , биолог

Дата: 29 юли, 2021 г.