Защо кучето ми си ближе лапите?

Защо кучето ми си ближе лапите?

Когато кучето ви ближе лапите си, проблемът може да е нещо по-сериозно от лошото възпитание.  Въпреки че близането на лапи е често срещано поведение при малките и понякога основна част от грижата, прекомерното близане може да бъде голям червен флаг за тяхното здраве. Освен това постоянното облизване може също да причини вторична инфекция (бактериална или дрождена) поради допълнителната влага върху лапата.

Докато хората с алергии често подсмърчат и кихат, животните с алергии към околната среда често показват признаци през кожата си. Така че, не се паникьосвайте, но ако вашето кученце обръща допълнително внимание на пръстите на краката си, може да има по-дълбок проблем.

И така, защо кучетата ближат на първо място?

Нека започнем с най-основното поведение: Вероятно сте забелязали, че кучето ви облизва лапите си, преди да дремне на дивана, и това е напълно нормално. Когато това поведение се засили, това е проблем и причината често е в околната среда.

Най-честата причина за облизване на лапите обикновено са алергии от околната среда, наричани още атопичен дерматит. Други причини за облизване на лапи могат да включват паразити, като бълхи или акари, болка от артрит – облизване на краката или крайниците, тъй като те не могат да достигнат до болезнената става.

Добрата новина тук е, че много от причините за облизването на лапите на кучето могат да бъдат разрешени у дома, а тези, които не могат често, са лечими с помощта на лекарства за алергия, предписани от вашия ветеринарен лекар.

Чести причини за облизване на лапи

Алергии към причинителни от околната среда:

За алергии като атопичен дерматит, повишеното чесане на ушите и облизване на краката са често срещани реакции към неща като трева, спори на плесени, прахови акари и растителни полени. Ако откриете, че кучето ви се облизва прекомерно и по-често след пътувания до парка или разходка около блока, то вероятно има алергия към околната среда. За щастие има отлични възможности за контрол на този проблем, но лесна първа стъпка е да изплакнете полените и другите алергени от краката. Това също може да помогне за премахването на бактериите и дрождите, които могат да участват във вторични инфекции. Симптомите на алергии към околната среда при кучета могат да включват сърбеж по кожата и ушите, близане на лапите, обриви и понякога течащи очи.

Алергии към бълхи:

Когато имунната система на кучето реагира прекомерно на слюнката на бълхите, това се нарича алергичен дерматит от бълхи (FAD). Тази алергична реакция причинява дразнене на кожата, което обикновено води до изключително сърбящо усещане за бедното кученце. Кучетата обикновено се чешат и облизват лапите и задницата си в опит да успокоят сърбежа, причинен от алергии към бълхи. Загубата на козина, удебелената кожа, зачервяването и локални екземи са често срещани симптоми, показателни за алергичен дерматит от бълхи.

Хранителни алергии:

Хранителните алергии възникват, когато имунната система на вашето куче реагира прекалено много на нещо (протеин или сложен въглехидрат) в погълнатата храна. Важна забележка е, че хранителната алергия се различава от хранителната чувствителност по това, че алергиите ще предизвикат незабавна имунна реакция срещу просто храносмилателно дразнене. Хранителните алергии са по-рядко срещани от атопичната кожа при кучета и обикновено се проявяват като сърбеж, а не подуване на лицето, което виждаме при хората. Най-често срещаните храни, които причиняват алергии при кучета, включват говеждо, млечни продукти, яйца и пиле. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да проверите храната и лакомствата на вашето кученце за съставки, които може да ги дразнят. Симптомите, за които трябва да внимавате, включват сърбеж по кожата, дъвчене на лапите, екземи, диария и повръщане.

Суха кожа:

Сухата кожа причинява раздразнение, напукване и лющене на кожата на кучето (пърхот). Лющещата се кожа може да бъде причинена от много неща, включително прекомерно къпане, което премахва естествените мазнини на кучето, суха влажност или алергиите, споменати по-горе. Важно е да следвате добър график за подстригване, за да сте сигурни, че козината на вашето куче ще остане здрава. Ако вашето куче има суха кожа, може да забележите цялостен сърбеж, зачервяване и пърхот.ю

Автор на статията: Д-р Ивайло Антонов

Ако забелязвате подобно поведение при Вашия четириног член на семейството, не се колебайте да ни потърсите или да запазите час за преглед на телефон 0876738848.

 

 

Дата: 10 май, 2023 г.