Ваксини за кучета – полезна информация от д-р Антонов

Ваксини за кучета – полезна информация от д-р Антонов

Вашето ново кученце може би е било с поставена първа ваксина, когато сте го взели при вас.  Ако то е на възраст 35 - 45 дни, трябва да знаете дали има поставена първа ваксина, когато го вземате от развъдника. За поставянето следва да се издаде паспорт, в който се отбелязва със стикер, печат, подпис и дата.

Вашия ветеринарен лекар ще изготви график за ваксините на малкото  кученце.

Ваксините могат да бъдат от моноваксина (за 1 заболяване) до 7 валентна ваксина за кучета (за 7 заболявания).

Ваксинацията обикновенно не е свързана с болка. Тя се поставя под кожата на врата или на хълбока на кучето.

След първоначалните бебешки ваксини се поставя годишна ваксина за кучета (всяка година) до края на живота на кучето, за да е добре защитено.

Цените на ваксините зависят както от броя на заболяванията, които включват, така и от производителя на ваксината.

За повече информация може да разгледате нашия ценоразпис.

Основни ваксини според болестите, от които предпазват

Ваксиниране срещу DHPPi (гана, аденовирус (хепатит), параинфлуенца, парвовирус)

Това е една от най - важните ваксинации, които кучето може да получи. Ганата е неврологичен вирус, който е често срещан, както в дивата природа, така и в цялата страна.

Парвовирусът е едно от най - тежките заболявания при младите кучета, тъй като в повечето случаи може да бъде смъртоносен. Той причинява тежка дехидратация, диария и повръщане.

Кучешкия инфекциозен хепатит и параинфлуенца са по - рядко срещани болести, като ваксинирането срещу тези патогени е много ефективно и е една от причините да ги направи по - редки.

Ние от Ветеринарен център д-р Антонов препоръчваме кученцата да бъдат ваксинирани с първа ваксина около 40-ти ден, а след това на 60 и 90 дневна възраст.  

Възрастните кучета трябва да бъдат повторно ваксинирани всяка година.

Ваксина срещу лептоспироза

Друг бактериален организъм, Leptospira, се среща в множество райони в Европа. Ваксинацията обхваща 4 основни (от стотиците) щама на Lepto организми, срещащи се в природата. Leptospira се предава на хората от техните домашни любимци чрез урината. Обикновено виждаме случаи през летните и есенните месеци, тъй като процъфтява в топла, влажна среда, обикновено близо до езерце или водоизточник. Кучетата, които са на открито, често посещават водоизточници, живеят във близост до млечни ферми или около диви животни в гориста среда. Те трябва да се считат за кандидати за ваксината Lepto.

Ваксина срещу парвовирус

Парвовирозата е силно заразен вирус, който засяга всички кучета, но неваксинираните кучета и кученцата на възраст до четири месеца са изложени на най - голям риск да се заразят с него. Вирусът атакува стомашно - чревната система и причинява загуба на апетит, повръщане, треска и често тежка, кървава диария. Екстремната дехидратация може да настъпи бързо и да убие куче в рамките на 48 до 72 часа, така че незабавното ветеринарно внимание е от решаващо значение. Няма универсално лечение. Хидратацията на кучето и контролирането на вторичните симптоми може да го поддържа, докато имунната му система  победи болестта.

Ваксиниране срещу бяс

Бясът е вирусно заболяване при бозайници, което нахлува в централната нервна система, причинявайки главоболие, тревожност, халюцинации, прекомерно слюноотделяне, страх от вода, парализа и смърт. Най-често се предава чрез ухапване от бясно животно. Лечението в рамките на часове след инфекцията е от съществено значение, в противен случай е много вероятно да настъпи смърт. Повечето държави изискват редовни ваксинации срещу бяс. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно законите и изискванията за ваксинация срещу бяс във вашия район.

Разбира се, вашия ветеринарен лекар трябва да прецени и винаги може да предостави повече информация и насоки, ако е необходимо, относно задължителни и незадължителни ваксинации.

Ваксина срещу коронавирус

Кучешкия коронавирус не е същия като COVID-19 при хората. COVID-19 не се смята за заплаха за здравето на кучетата и няма доказателства, че ги разболява. Кучешкия коронавирус обикновено засяга стомашно - чревната система на кучетата, въпреки че може да причини и респираторни инфекции. Признаците включват стомашно - чревни симптоми, включително загуба на апетит, повръщане и диария. Лекарите препоръчват кучето да е добре хидратирано и да е на топло. Могат да съдействат и за облекчаване на гаденето, но нито едно лекарство не убива коронавируса.

Ваксина срещу Bordetella

Bordetella bronchiseptica е широко известна като „кашлица в развъдника“. Тази бактериална инфекция на горните дихателни пътища е подобна на обикновената настинка или грип, който виждаме при хората. Понякога, обаче може да доведе до пневмония при някои пациенти, особено ако не се лекува. Много развъдници и кученца от магазини за домашни любимци са изложени на резистентни на антибиотици щамове bordetella и трябва да се внимава при закупуване на кученце от тези места.

Кучетата, които са социални, ежедневно обикалят на различни места и/или често посещават паркове за кучета и съоръжения за обучение, трябва да имат ваксина срещу бордетела. Тъй като това е бактериална ваксина, защитата отслабва по - бързо от вирусната ваксина. Ние от Ветеринарен център д-р Антонов препоръчваме високорисковите пациенти да получават тази назална ваксина на всеки 6 месеца. Въпреки че понякога се прилага веднъж годишно, ваксината осигурява по - добър локален имунитет на носната и устната кухина, ако се прилага на всеки 6 месеца.

 

Допълнителна информация за основните ваксини.

Дата: 30 дек., 2021 г.