Превантивна грижа за предотвратяване на сърдечни заболявания при кучета и котки - причини, симптоми, диагностика

Защо е важно да се прави профилактичен кардиологичен преглед?

 Сърдечните заболявания при кучета и котки могат да бъдат вродени или такива, които се придобиват с течение на годините и са причина за 15 - 20% от всички спешни случаи. За да бъдат стопаните на домашни любимци информирани и предприемат адекватни действия, и за да не се допуска поява и развитие на придобити сърдечни проблеми е нужна превантивна грижа.

Какви са причините за сърдечни заболявания при кучета и котки?

Причините за поява на придобити сърдечни заболявания могат да бъдат от различно естество. Най-честите от тях са: високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, бъбречни заболявания, нарушена функция на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизата, някои инфекциозни болести, като парвовироза, лаймска болест, септицемия, недостиг на витамини - калций, калий, магнезий, таурин, карнитин и др.   

Какви са симптомите?

Симптомите при кучета със сърдечен проблем могат да бъдат: унилост, лесна умора, учестено дишане, задъхване, посиняване на лигавиците, кашлица, подут корем, подкожни отоци, припадъци, аритмия, силен сърдечен тласък странично на гръдния кош.

При котките такива симптоми се наблюдават на късен етап и те са признак за много тежко сърдечно увреждане.

Диагностика на сърдечни заболявания при кучета и котки

Основен метод за диагностика и профилактика на сърдечни заболявания се осъществява, чрез изследване наречено ехокардиография - известно, като „златен стандарт“ в неинвазивната оценка на морфологията и функцията на сърцето.

Във ветеринарен център „д-р Антонов“ се извършват профилактични кардиологични прегледи на кучета и котки. Д-р Ивона Георгиева ще се погрижи за вашия домашен любимец със сърдечен проблем!

Методите, които се използват при клиничния преглед са: 

  • Чрез аускултация може да се установи дали домашният ви любимец има сърдечен шум. Важно е да се уточни, че при някои сърдечни заболявания сърдечен шум няма, но заболяванията прогресират и могат да се окажат животозастрашаващи.
  • Установяване на причината за периодичните припадъци.
  • Диагностика на остра и хронична сърдечна недостатъчност.
  • Диагностика на вродени сърдечни заболявания – перзистиращ дуктус артериозус, аортна стеноза, пулмонална стеноза, дисплазия на митрална или трикуспидална клапа, дефект на междукамерната или междупредсърдната септа, както и на други аномалии.
  • Хронична дегенеративна болест на митралната и/или трикуспидалната клапа.
  • Заболявания на миокарда – дилатативна кардиомиопатия, хипертрофична кардиомиопатия, миокардит.
  • Перикардиални заболявания (перикардиален излив или сърдечна неоплазия).
  • Артериален тромбоемболизъм или установяване на риск от развитие на такъв (най-често се наблюдава при котките).

След диагностициране на дадена сърдечна патология, може да бъде проведено медикаментозно лечение.

Прегледите се осъществяват с високотехнологична, специализирана апаратура за ехографска диагностика - Vetus 7 Advanced, оборудвана с най-иновативните, авангардни и високофункционални възможности за оптимална прецизност при сканиране на органи и системи.

Квалифицирана кардиологична грижа за вашите домашни любимци - цени

 

Дата: 07 март, 2022 г.