Отравяне с ксилитол при кучетата

Какво е ксилитол?

Ксилитолът е съставка с натурален произход , която се използва широко като заместител на захарта. Той е захар на алкохола и се съдържа в боровинки, царевица, овес, гъби и др.

Продаваният в търговската мрежа ксилитол обикновено е екстракт от царевични фибри. Изпозлва се като подсладител от десетилетия но неговата популярност нараства драматично с последните години поради ниския му гликемичен индекс и свойствата му да намалява зъбната плака.

Къде се продава ксилитол?

Ксилитолът се произвежда като бял прах подобно на пудра захар. В много държави е одобрен за упостреба в продукти за зъбна хигиена, лекарства и като хранителна добавка. В последните години продуктите, които го съдържат са се увеличили драстично. Например продукти като дъвки, бонбони, освежители са уста, фъстъчено масло , снаксове , сироп за кашлица, паста за зъби и др. Ксилитол се съдържа и в много продукти продавани без рецепта като спрей за нос, кожни кремове, лаксативи, лекарства против алергии, добавки за сън и др. Особено в такива , които се разтварят лесно в течност или в устата.

Защо ксилитолът става се по-популярен?

Ксилитолът е подсладител също като захарозата но съдържа само около две трети от калориите. Като заместител на захарта той има по-нисък гликемичен индекс. ( индекс, който определя храните богати на въглехидрати в свойството им да повишават нивата на кръвна захар в сравнение със захарта).  Това го прави подходящ за диабетици или хора на диета.

Освен това изследвания показват , че ксилитола помага да се намали образуването на зъбна плака и стимулира образуването на слюнка.

Безпосен ли е ксилитола?

Клислитолът е безопасен за употреба при хората, въпреки , че както повечето захари на алкохола и той може да има слабителен ефект когато се приема в големи количества или когато се приема за първи път. Това се случва защото той задържа вода в червата  или може да се ферментира от бактерии те в червата.

 

"Ксилитолът е екстремно токсичен за кучетата!"

Ксилитолът е екстремно токсичен за кучетата. Дори малки количества ксилитол могат да причинят хипогликемия (ниска кръвна захар), гърчове, чернодробна недостатъчност и дори смърт при кучетата.

Защо е толкова токсичен?

И при хора и при кучета нивото на кръвната захар се контролира от количеството инсулин секретиран от панкреаса. При хората ксилитола не стимулира секрецията на инсулин от панкреаса. При кучетата обаче той се абсорбира много бързо в кръвния поток и предизвиква силно отделяне на инсулин от панкреаса ( 10 до 60 минути след поглъщане). Това го прави толкова опасен.

Какво количество ксилитол е отровно за кучетата?

Много е трудно да се определи количеството ксилитол , което е погълнало кучето защото той е в различна концентрация в различните продукти. По правило ниските дози водят до хипогликемия а високите до ченодробна недостатъчност.

Какво да направя ако кучето ми погълне продукт с ксилитол?

Първо се свържете с ветеринарен лекар. Ако той ви препоръча може да дадете нещо за предизвикване на повръщане. Важно е да започнете лечение възможно най-скоро. Понеже при някои кучета може вече да е настъпила хипогликемия, повръщането в такива случаи може да влоши клиничните признаци.

За какви прицнаци  да следим?

Признаци на хипогликемия:

  • Description: https://www.lifelearn-cliented.com/cms/resources/body/4340/chewing-gum-115162_1920_resized.jpgПовръщане
  • Слабост
  • Загуба на координация
  • Летаргия
  • Треперене
  • Гърч
  • Кома

Как се поставя диагнозата?

По презумция диагноза се поставя ако стопаните са видели поглъщане на ксилитол съдържащи продукти. Понеже протичането е много остро вашият ветеринар може да не изчака излизането на лабораторни резултати преди да започе терапия.

Има ли антидот?

НЕ! Терапията е с вливане на глюкоза венозно и хепатопротектори

Каква е превенцията?

Ако вкъщи изпозлвате продукти съдържащи ксилитол ги съхранявайте на недостъпни за кучета места. Не давайте нищо , което съдържа ксилитол на вашето куче.  Мийте зъбите на кучето само с паста за кучета . Информирайте се от етикета на  продуктите ако не сте сигурни дали съдържат ксилитол.

Изглежда, че кучетата са най-чувствителни на отравяне с ксилитол. Котки , зайци , порове и др не развиват хипогликемия или чернодробна недостатъчност при поглъщане на ксилитол. Въпреки това и те трябва да се пазят от контакт с продукти , които го съдържат.

 

При всяко отравяне, бързата диагностика и навременна  терапия за от решаващо значение за изхода от проблема!

Дата: 08 март, 2023 г.