Моето куче има течащо око: какво да правя?

Течащо око на куче: какво да правя?

Само обстоен офталмологичен преглед може да постави правилната диагноза и да назначи терапия с познаване на фактите.

Прекомерното или необичайно отделяне на сълзи се нарича лакримация или епифора. Това явление може да възникне по различни причини при Вашето куче и е препоръчително да откриете произхода му възможно най-скоро, за да можете да отговорите адекватно, особено когато това е само симптом, но не е дава яснота относно сериозността на очното увреждане.

Само пълен клиничен преглед, съчетан със задълбочен офталмологичен преглед от ветеринарен лекар с познания в тази област, ще позволи да се постави правилната диагноза и да се лекува с пълно познаване на фактите.

Защо кучето ми има течащо или плачещо око?

Причините за сълзене на очите при кучета може да са най-различни. По-долу ще намерите информация за голяма част от тях.

Сълзене на окото на куче свързано с лезия от вроден произход

Няколко вродени дефекти могат да причинят епифора. Тук ще опишем някои от по-често срещаните в практиката:

  1. Ентропиум се нарича малформация на клепачите, при която техния свободен ръб се извива навътре.  Това кара миглите да се трият в роговицата и причиняват постоянно дразнене. Оттук и постоянното сълзене.  Ентропиумът може да бъде едностранен или двустранен, като определени породи кучета са предразположени (шар-пей, мастиф, булдог). Често видими от ранна възраст, някои ентропии изчезват с растежа но ако те перзистират е необходима коригираща операция за отстраняване на излишната кожа.
  2. Наличието на ектопични мигли също може да причини силно сълзене. Това са неправилно разположени мигли , израстнали към роговицата, което води до нейното дразнене. Лечението се състои в отстраняване на ектопичната мигла, чрез хирургическо отстраняване или чрез криохирургия (прилагане на течен азот върху миглата).
  3. Малформациите на слъзните канали могат да причинят обилна епифора. Сълзите секретирани от слъзните жлези обикновено се евакуират в ноздрите през слъзните канали, които се отварят в конюнктивата на клепача през специален отвор. Каналите може да са неперфорирани или силно извити и запушени (често при брахицефални породи с къси муцуни), слъзните отвори са неправилно разположени. Всичко това води до проблем с дренирането на сълзите, които  започват да изтичат на лицето, оставяйки  червеникави следи -кафяво под очите (пудели, бишони, уести). Понякога е необходима операция, ако дефектът е силно изразен.
  4. Дермоид - Дермоидите са свръхрастеж на неракова, нормална кожа на неправилно място, които възникват поради ненормално развитие на ембриона в утробата. Кожата може да е пигментирана, да съдържа мастни и потни жлези, мазнини и/или да има косми.

Сълзене на окото на куче с възпалителен произход: инфекция, алергия, токсичност

 

И тук причините могат да бъдат много. Лечението се определя в зависимост от локализацията, причинителя и клиничната изява на проблема. Ще засегнем някои по-често срещани патологии:

  1. Конюнктивит (възпаление на лигавицата, покриваща вътрешната страна на клепачите) може да варира от обикновено зачервяване до силно възпаление със значителен оток на цялата конюнктива . Очният секрет може варира като количество, цвят и консистенция. В зависимост от вероятната причина (бактериална или вирусна инфекция, алергия, чуждо тяло и др.), лечението може да включва подходящо противовъзпалително, локално антиинфекциозно средство и др.
  2. Блефарит , възпаление на клепачите, понякога свързано с други очни признаци, може да бъде от инфекциозен, алергичен (атопия), паразитен произход (краста, демодикоза), но също и поради прекомерно сълзене, причинено от друга очна патология . Необходимо е установяване и лечение на причинителя, за да се разреши проблема.
  3. Дакриоцистит  - възпаление на слъзните жлези и канали.

Може да предизвика обилно сълзене и зацапване на лицевата област. Отново определянето на причината е ключът към правилното лечение -  възможна

причина е зъбна инфекция (особени при гризачи) или чуждо тяло например.

  1. Язва на роговицата - Роговицата е прозрачната тъкан в предната част на окото. Язвата на роговицата е отворена рана във външния слой на роговицата. Често се причинява от инфекция или травма. Първоначално язвата на роговицата може да изглежда като конюнктивит или розово око.

Откриването на точната причина за всяко заболяването не е лесена задача. Много заболявания имат подобни симптоми. Поставянето на правилната диагноза възможно най-бързо често е от решаващо значение за изхода от заболяването.

Ако имате съмнение, че Вашето куче се нуждае от офталмологичен преглед не се колебайте да ни потърсите.

Автор на статията: Д-р Ивайло Антонов

Дата: 03 май, 2023 г.