Как можете да установите зараза с бълхи?

Колкото по-рано откриете проблема, толкова по-добре.

Точно както при много други проблеми, профилактиката е по-добра и по-лесна за разрешаване, отколкото лечението на бълхите. Както можете да си представите, по-лесно е да се излекува начална зараза с бълхи, отколкото да се отървете от такава, която вече е добре установена и е била във вашия дом за по-дълъг период от време.

 

Как мога да разпозная инфестацията от бълхи?

Непрекъснатото чесане на вашия домашен любимец може да е показател. Ако подозирате, че вашето куче или котка са нападнати от бълхи, първото нещо, което трябва да направите, е да го разрешете със специален гребен за бълхи. Често ще можете да забележите бълхи или малки черни точици с неправилна форма, които падат от козината на вашия домашен любимец. Тези черни точици са фекална материя от бълхи! Това се състои от несмляна кръв. Затова е най-добре да поставите малко (хартиени) кърпи, мокри кърпи или вестници под вашия домашен любимец. Фекалните вещества, които попадат на повърхността под вашия домашен любимец, ще бъдат ясно видими като червени точици. Това е ясна индикация за нападение от бълхи.

 

Проверка на вашата котка / куче ...

Бълхите често се намират в топлите, влажни зони на вашия домашен любимец. Това означава, че определено трябва да проверите талията, "подмишниците", врата и зад ушите, когато подозирате, че вашият домашен любимец може да има бълхи. Тези топли и влажни зони осигуряват на бълхите идеалните условия за размножаване. Затова те често се събират там. След разресването на козината трябва да можете да забележите няколко бълхи в тези области.

 

Как да се отървем от заразата с бълхи?

Естествено, има различни методи, за да се отървете от бълхите. Всичко зависи от личните ви предпочитания и дали лекувате или предотвратявате проблем. За да предотвратите зараза с бълхи, можете да използвате един от нашите естествени репеленти, който ще възпира бълхите от вашия домашен любимец и къща. Въпреки това, когато вашият домашен любимец вече е нападнат от бълхи, е много вероятно къщата ви вече да е дом и на бълхите. Само 5% от всички бълхи са на вашия домашен любимец, останалите 95% са в околната среда. За лечение на заразяване с бълхи можете да използвате лекарства и инсектициди, които убиват бълхите.

 

Ако не третирате домашната си среда едновременно с лечението на кучето си, повторното заразяване ще се случи много бързо. Предлагат се различни домакински спрейове за бълхи, прахове и фумигатори, които могат да ви помогнат да прекъснете жизнения цикъл на бълхите и да разрешите проблема.

 

С изключение на използването на тези лекарства и инсектициди, изсмукването с прахосмукачка може да бъде много ефективен метод за премахване на бълхите. Това обаче няма да реши проблема изцяло, тъй като ще премахнете само яйцата, какавидите и източника на храна. На всичкото отгоре е добре да знаете, че трябва да смените торбичката на прахосмукачката след това. Ползата от честото почистване с прахосмукачка е, че създава вибрации, които ще насърчат излюпването на какавидите, което прави новоизлюпените бълхи податливи на контрол с помощта на инсектициди.

 

Измиването на постелките за домашни любимци поне веднъж седмично ще помогне да се премахнат всички незрели етапи от жизнения цикъл на бълхите. Това може да ви помогне да се справите с инвазията от бълхи. Разбира се, когато сте измили постелките на домашния любимец, все пак трябва да се отнасете и към околните части от дома ви. Бълхите, яйцата, какавидите и ларвите може да се намират другаде и просто ще заразят постелките на домашните любимци, ако не третирате често останалите зони, които вашият домашен любимец посещава.

 

Ако сте забелязали, че бълхите вече са на вашето куче или котка, изберете одобрено ветеринарно лекарство, за да се отървете от тях. Можете да ги закупите през интернет или в местен магазин за домашни любимци. Можете да избирате от широка гама от продукти, като нашийници, спрейове, шампоани, петна, а в някои страни дори имат на разположение таблетки.

 

Ако просто лекувате домашния си любимец, за да сте сигурни, че няма да имате заразяване с бълхи в бъдеще, можете да използвате отблъскващ продукт, базиран на естествени съставки. Тези продукти не убиват бълхите, но ги възпрепятстват да скачат върху вашия домашен любимец.

Дата: 19 фев., 2021 г.