Кърлежи и лаймска болест: Как да защитим домашния си любимец

Кърлежите са нежелани и опасни паразити. Смята се, че около 15% от кърлежите носят лаймска болест, която може да причини проблеми през целия живот както на домашните любимци, така и на хората.

Въпреки че не винаги можем да попречим на кърлежите да се прикрепят към нашите домашни любимци, можем да научим как и кога е вероятно да имат кърлежи. Също така трябва да сме сигурни, че редовно лекуваме котките и кучетата си с ветеринарни продукти убиващи кърлежите. Това помага да се намали шансът за предаване на болестта, като се убие бързо кърлежът.

Как моят домашен любимец се заразява с кърлежи?

В света има над 800 различни вида кърлежи и е много вероятно вашата котка или куче да прихване един в даден момент от живота си.

Кърлежите са активни в топли и влажни условия, което ги прави особено обезпокоителни през пролетта и есента. Те прекарват по-голямата част от жизнения си цикъл в тревата, но понякога излизат в търсене на гостоприемник, за да се хранят. Това може да е животно или човек.

Както котките, така и кучетата могат да прихванат кърлеж, докато са на разходка. Вибрациите, топлината и въглеродният диоксид от вашия домашен любимец ще стимулират кърлежите да се излязат и да се прикачат за вашия домашен любимец. След като се качи на „борда“, кърлежът ще вкара през кожата своите подобни на игла, назъбени устни и ще започне да се храни с кръв.

Какво представлява лаймската болест?

Лаймската болест е бактериална инфекция, която може да засегне както животните, така и хората. Ако бъде открита достатъчно рано, лаймската болест може да бъде лекувана успешно с малко или никакви трайни ефекти. Ако обаче не се лекува, това може да причини сериозни здравословни проблеми, включително проблеми със ставите и мускулите и дори увреждане на бъбреците.

Най-честият признак на лаймска болест е приличащ на обрив кръг около мястото на ухапване от кърлежа. Други признаци включват висока температура, куцане, загуба на апетит и слабост. При хората симптомите често са подобни на грип, така че може да бъде трудно да се забележат.

Ако вие или вашият домашен любимец наскоро сте ухапани от кърлеж и се опасявате, че имате лаймската болест, дори и да няма симптоми, консултирайте се с вашия лекар или ветеринар за допълнителни съвети.

Какви продукти мога да използвам, за да защитя домашния си любимец от кърлежи и лаймска болест?

За да защитите домашния си любимец, трябва да използвате ветеринарно лекарство, което убива кърлежите. Това означава, че ако кърлежът се прикрепи към вашия домашен любимец, той ще бъде убит бързо, намалявайки риска от заразяване с лаймска болест.

Beaphar Canishield® е нашийник за делтаметрин, който осигурява дълготрайна, тройна защита за кучета. Ефективен срещу кърлежи за 6 месеца, бълхи за 16 седмици и пясъчни мухи за 5,5 месеца, Beaphar Canishield® е подходящ за кучета на възраст над 7 седмици.

Дори при редовна защита срещу кърлежи винаги трябва да проверявате домашния любимец за кърлежи и това трябва да се прави през цялата година. Особено през пролетта и есента и ако вашият домашен любимец е бил в дълга трева или рискова зона, склонна към кърлежи.

Дата: 05 март, 2021 г.