Какво трябва да направя, ако котката ми има зачервени очи?

Моята котка има червени очи?

Появата на зачервяване в окото на Вашата котка обикновено означава наличие на възпаление.

Тази защитна реакция най-често е резултат от дразнене на окото от външен за тялото елемент (чуждо тяло, бактерии, вирус и др.) или вътрешен (неправилно прорастнала мигла, която дразни окото, повишено вътреочно налягане и др.)

Зачервяването на окото или очите може да бъде придружено и от други признаци, (подуване на клепачите, сълзене, гноен секрет, затруднено отваряне на окото, болка ) или по-общи: температура, кихане, хрема и др.

Какви са най-честите причини за червени очи при котки?

  • Състояния на клепачите

Клепачите могат да бъдат възпалени (блефарит), но също и на неправилно разположени при ентропиум (клепачът се обръща навътре и миглите се търкат в роговицата) или ектропион (клепачът е обърнат навън, разкривайки конюнктивата). Корекцията на тези малпозиции е хирургична.

  • Нарушения на слъзните жлези

Слъзните жлези отделят сълзи, които хидратират и смазват роговицата, като също така я предпазват от външни влияния. След това сълзите се дренират през слъзните канали, които могат да бъдат запушени или поради морфологично предразположение (породи с къса муцуна, брахицефални като персийските), или поради попаднало в тях чуждо тяло. Във вътрешния ъгъл на окото (под третия клепач) има допълнителна слъзна жлеза, която понякога може да се измести и да изпъкне над клепача ("черешово око" червена маса от 1 до 2 см), което изисква хирургична корекция.

  • Нарушения на конюнктивата

Конюнктивитът е заболяването на очите, което най-често е причината за проблема „червени очи“.

Конюнктивитът е конгестия (оток, зачервяване) на тънката мембрана, свързваща роговицата с вътрешния ръб на клепачите. Най-честите причини за конюнктивит са алергии или механични причини (дразнене на миглите, прах, пясък, чужди тела). В повечето случаи прилагането на противовъзпалителни капки за очи, със или без локален антибиотик, прави възможно лечението на конюнктивит (след отстраняване на чуждото тяло, ако е необходимо). Конюнктивитът също може да бъде инфекциозен или дори паразитен.

  • Нарушения на роговицата

Роговицата, външната прозрачна част на окото, може да бъде място за много патологии и възпаления (кератит), водещи до зачервено око. Тези кератити са с травматичен или инфекциозен произход или са свързани с недостатъчна слъзна секреция (KCS или keratoconjunctivitis sicca). Ако повърхността на роговицата е засегната, може да се касае за корнеална язва, която може да бъде повече или по-малко дълбока и понякога води до перфорация на роговицата. В повечето случаи язвите са с травматичен произход. Ако язвата стане хронична, роговицата става непрозрачна и може да бъде прорастната от кръвоносни съдове, които й придават червеникав вид. Кератитът и особено язвите на роговицата трябва да се дигностицират бързо и правилно а лечението да се предприеме своевременно.

  • Увеит

Средният слой между склерата и ретината, наречен увея (съдова обвивка), се състои от три части: ирис (цветната част на окото), цилиарно тяло (разположено зад ириса, отговарящо за производството на вътреочна течност), и хориоидея (тъкан богата на съдове, лежаща под ретината). Увеит наричаме всяко възпалително заболяване на увеята. То може да ангажира една или повече от изграждащите я части. Това е възпаление на съдовата обвивка на очната ябълка, което причинява зачервяване, но също така болка и миоза (стесняване на зеницата). Откриването на причината за увеита може да е извънредно трудно и да е необходимо много повече от обикновен преглед на окото. При увеит лекарят използва голям набор от диагностични методи и апарати за наблюдение на предната част на окото и за оглед на вътрешните му обвивки, кръвни изследвания за откриване на хронична инфекция на друго място в организма, която може да причинява възпалението, рентгенови снимки и серологични проби.

  • Глаукома

Глаукомата е сложна група от очни заболявания, които водят до повишено вътреочно налягане. Причинява остра болка, разширяване на зеницата и характерно зачервяване на окото, с подути и много видими съдове. Това е сериозно състояние , което изисква спешна консултация и подходящо лечение, с риск да доведе до слепота.

  • Разместване / луксация на лещата

След външна травма, глаукома или преден увеит, дислокацията на лещата причинява болка и зачервяване.

Какво трябва да направя, ако котката ми има зачервени очи?

Зачервеното око или очи са преди всичко предупредителен знак, който трябва да накара да се консултирате с ветеринарен лекар възможно най-скоро . Усложненията от зачервените очи, които не са лекувани навреме, могат да имат сериозни последици върху зрението на животното или върху общото му здравословно състояние.

Никога не поставяйте капки за очи на хора или животни, предписани по време на предишно състояние. В някои случаи, като язва на роговицата, неподходящите капки за очи могат да влошат ситуацията!

Единственото нещо, което трябва да направите, докато чакате консултацията, е да промиете възпаленото око със специално формулиран разтвор за промиване на очи за животни и стерилна марля .

д-р Ивайло Антонов

Дата: 04 май, 2023 г.